It's all relative(s)

Als familiemediator, het woord zegt het al, heb ik ook regelmatig te maken met familieruzies. Het bekende spreekwoord 'Elk huisje heeft zijn kruisje' is hier goed van toepassing. In deze blog vertel ik meer over ruzies binnen de familie en wat het effect daarvan kan zijn en wat mediation hierin kan betekenen.

Vlam in de pan!

Binnen families komen ruzies en meningsverschillen veel voor. het cliché 'Je hebt je familie niet voor het uitkiezen' is nou eenmaal waar. Het kan zijn dat binnen de familie je eerder te maken krijgt met ergernissen, verschillen van mening en onbegrip. En dat hoeft echt niet altijd met je verre nicht of neef te zijn. Ook binnen het gezin kan het soms flink 'knetteren' tussen familieleden. 

Hoe komt dat? Zoals hierboven geschreven heeft het inderdaad te maken dat we binnen een gezin/familie ons omringen met mensen waar we (meestal) heel veel van houden maar die soms ook het bloed onder onze nagels vandaan kunnen halen. En we krijgen vaak een spiegel voor: Vaak zijn namelijk de karaktereigenschappen waar we bij onze familieleden het meest aan ergeren, karaktereigenschappen die we zelf ook bezitten waar we eigenlijk helemaal niet zo blij mee zijn. Zeg nou zelf, zou jij met jezelf een gezin kunnen vormen zonder je (soms) kapot te ergeren? Die spiegel is iets waarmee we ook buiten onze familie mee te maken krijgen. Wat ons ergert aan anderen is vaak een schaduwkant van onszelf. Maar deze mensen kunnen we misschien wel ontwijken, of het contact zo min mogelijk laten zijn, dat is bij familie vaak anders.

Communicatie

Vaak is de communicatie, ook hier, een belangrijke factor in het ontstaan van conflicten binnen een familie. Families die moeizaam met elkaar kunnen communiceren krijgen eerder met onbegrip en irritaties te maken, wat uiteindelijk in een meningsverschil of zelfs in een ruzie kan ontwaren. Te hoge verwachtingen, elkaar niet 'zien'/ horen is vaak ook iets dat meespeelt.

In het ergste geval verliezen familieleden het contact compleet met elkaar. Andere familieleden worden er ook in meegezogen, want hoe vier je een verjaardag als ome Henk en tante Nel elkaar niet kunnen luchten of zien. Of moet je soms partij kiezen? Of kan het voelen dat je door een bepaalde actie partij kiest? Allemaal dillema's waar de anderen mee moeten dealen.

Limousine

Je kent misschien het programma wel: Bert van Leeuwen stapt in zijn limousine en probeert ruziënde broers/zussen, moeder/zoons etc. weer bij elkaar te krijgen tijdens een diner. De vraag blijft, stappen beide partijen in? Het verbaast mij dat men soms niet eens meer weet wat er precies is voorgevallen. Als je niet eens weet waarom je elkaar uit jullie leven hebt gebannen is het dan niet tijd om die strijdbijl te begraven!? Dat zijn vragen die dan in mijn hoofd meteen opkomen. Vaak is het ook; ' Ik ga die eerste stap niet zetten' waarop de andere partij precies hetzelfde zegt. Tja dan krijg je een soort loopgravensituatie, beiden hebben zich ingegraven in hun standpunt en het zit muurvast. Bij mij is er altijd de opluchting als beide partijen zijn ingestapt, het begin is er. Wat wij als kijkers zien is trouwens maar een klein stukje, als nazorg gaat ook een mediator met deze mensen aan de slag, Het eerste stapje is er maar er is nog wel werk aan de winkel. 

 Schaamte

Binnen familieruzies komt vaak ook schaamte kijken. Men wil voor de buitenwereld zoveel mogelijk het fijne, harmonieuze, gezin of familie zijn. Zeker als mensen besluiten om naar de mediator te stappen dan hoor ik vaak: 'Dat het toch zover heeft moeten komen' Mensen schamen zich daarvoor, maar waarom eigenlijk? Als het toilet verstopt is haal je dan geen loodgieter erbij? Of als je kortsluiting hebt een elektricien? Niemand die het dan raar vind om een vakman/vrouw erbij te halen. Zo is het met de mediator natuurlijk ook, deze vakman/vrouw kan jullie als familie weer verder helpen en heeft is professioneel 'ruziezoeker'. De mediator heeft geen oordeel, kijkt nergens van op en kan jullie helpen die schaamte voorbij te gaan en de communicatie te herstellen. Een echte vakman/vrouw die mediator!


Reacties

Populaire posts